Dersom alle parter kan se på hverandre med positiv velvilje, så blir bobilparkering i kombinasjon med gjestehavn til berikelse for alle. Også for næringslivet og beboerne i Os sentrum. (Illustrasjonsfoto)
Dersom alle parter kan se på hverandre med positiv velvilje, så blir bobilparkering i kombinasjon med gjestehavn til berikelse for alle. Også for næringslivet og beboerne i Os sentrum. (Illustrasjonsfoto)

DEBATT: Gjestehavn og bobilparkering er en glimrende kombinasjon

Kombinasjon gjestehavn og bobilparkering i Haugsnesfjero er et aldeles utmerket forslag som benyttes med stor hell og suksess i mange byer både i Norge og Europa ellers, skriver Thor-Steinar Christensen og Anne Britt Lyssand.

LESARBREV: I Os og Fusaposten den 10.06.2015 stod der en artikkel vedrørende uønsket plassering av bobilparkering ved moloen på haugsneset.

Her og i andre artikler er det fremkommet mange underlige påstander som rett og slett ikke bør stå uimotsagt.

Artikkelen held fram under annonsen.

Det er helt tydelig at forfatterne av innleggene ikke har den minste kunnskap om bobilfolket og deres fremferd, men kun baserer seg på personlig oppfatning og direkte ukvalifisert synsing.

Vi er selv bobilfolk, og har i en årrekke, sommer som vinter, fartet land og strand rundt, og har derfor en viss kompetanse å vise til.

Lavt støynivå

For det første. Det er nærliggende å tro at forfatterne av innleggene sammenligner bobilplasser med campingplasser. Det går imidlertid ikke an å sammenligne støynivå/aktivitetsnivå på en campingplass og en bobilplass -rett og slett fordi brukerne er i to helt forskjellige aldersgrupper. De fleste som i dag reiser rundt i bobil er godt voksne mennesker. (Ja, humoristiske røster kaller bobil for "pensjonist-kuvøse"). Dermed er også støynivået, som barns lek medfører, omtrent ikke-eksisterende.

Bobilfolket reiser rundt med sin bil i inn- og utland, finner seg en fin plass for natten eller for noen dager, og nyter naturens fred og ro. Samtidig foretrekker vi nærhet til byens handlemuligheter og kulturliv.

Eldgammel påstand

"Bobilfolket legger ikke igjen penger". Dette er en eldgammel påstand fra tiden da det kun var tyske bobiler langs veiene. Det hevdes også at alle undersøkelser viser at bobilfolket ikke legger igjen penger. Dette er mildt sagt uforstandig tøv, og hevdes KUN for å vektlegge sine forvridde meninger. Tror dere vi lever på luft og kjærlighet? Jeg har aldri sett en eneste dokumentasjon på dette, og dersom en slik undersøkelse er gjennomført, ville resultatet blitt det stikk motsatte.

Vi er mennesker som nyter bobilens muligheter til å komme rundt og oppleve nye steder og kulturer. De fleste av oss er også relativt godt bemidlede, og bruker våre ressurser på å kose oss med god mat og drikke og det det lokale kultur og næringsliv kan tilby. Som kjent er ingen av delene direkte gratis i kongeriket Norge.

Bør være sentrumsnær

For at en bobilparkering skal være attraktiv for oss "voksne" mennesker som, vanligvis ikke deltar i hverken New York Maraton eller tilsvarende utskeielser, bør den ligge i rimelig nærhet til de sentrumsnære fasiliteter. Haugsneset her i Os er en ypperlig lokasjon i så måte.

Her kan osingene dele sin fantastiske lille by og natur med sine gjester. Her kan byens kultur og næringsliv benyttes fullt ut, og lange kvelder kan nytes utendørs under markisene i sentrumsnær, men allikevel så fredelige omgivelser i sjøkanten.

Artikkelen held fram under annonsen.

Generatorstøy

Generatorstøyr er en annen sterkt overdrevet og ubegrunnet påstand.

Ja, det er riktig at mange bobiler i dag medbringer en liten generator, men bruken av disse er mest benyttet ved "fricamping" når man står avsides utenom regulerte plasser. Generatorene er også stort sett svært stillegående, og benyttes ytterst sjelden. Dagens bobiler er også utstyrt med batterikapasitet til flere døgns forbruk. Dessuten har de aller fleste bobilparkeringer i dag uttak for "landstrøm".

Som forklart i tidligere avsnitt, så ønsker de aller fleste av oss å ha ro og stillhet rundt oss. Og jeg antar at dersom Os kommune bygger ut for bobilparkering, tilrettelegges det for uttak for strøm og andre fasiliteter. Generatorstøy blir derfor et ikke-eksisterende problem.

Moderne bobiler i dag er også svært stillegående og lager ikke mer støy ved til- og frakjøring enn en vanlig personbil. Påstanden om stor støyplage er derfor kunnskapsløs og grunnløs.

Direkte inntekter

En bobilparkering vil kunne gi direkte inntekter til kommunen gjennom parkering/strøm avgift. Denne kan, som i mange andre byer/steder, innkreves gjennom automat eller rett og slett en giro med kopi som legges i en kasse sammen med betaling. Et svært så kostnadseffektivt system.

Ser ellers i Os og Fusaposten at det er forslag om kombinasjon gjestehavn og bobilparkering. Dette er et aldeles utmerket forslag som benyttes med stort hell og suksess i mange byer både i Norge og Europa generelt. Vi har aldri opplevd at denne kombinasjonen på noen måte har vært i konflikt med nærmiljøet. Tvert imot, dersom alle parter kan se på hverandre med positiv velvilje, så blir det til berikelse for alle. Også for næringslivet og beboerne i Os sentrum.

Men selvfølgelig. Dersom man kun ønsker å egoistisk ivareta sin egen snevre interesse, ja, da vil enhver plassering av ethvert arrangement eller utbygging være til plage og sjenanse.

La oss alle leve opp til mottoet "LIV PÅ ØYRO".

Artikkelen held fram under annonsen.

Imøteser kommende sommer med vakkert opparbeidet bobilparkering og gjestehavn i idylliske omgivelser ved moloen på Haugsneset.

Os inspirerer!

Thor-Steinar Christensen

Anne Britt Lyssand