annonse

Endeleg premiere på Mirakelet i Moldova

Filmpremiere
Filmpremiere: Hans Bjørn Bakketeig har i tre år blitt følgt at Flimmer Film. No er det endeleg klart for premiere på Mirakelet i Moldova. (Foto: Flimmer Film)
Produksjon
Produksjon: Heile sju gonger har regissør Stian Indrevoll vore i Moldova for å laga denne filmen. Her er eit bilete frå ein bil-scene. (Foto: Flimmer Film)

I tre år har Flimmer Film følgt osingen Hans Bjørn Bakketeig som den einaste optikaren i Moldova. Fredag 29. september blir det premiere på BIFF, og osingen gler seg stort.

Benjamin Søgnen Olsen

– Eg skal på premieren, ja. Det har vore spanande å ha dei med meg i om lag tre år. Vi har filma litt i Noreg, men mest i Moldova. Filmen viser kampen for å få eit godt opplegg for dei som er synshemma i Moldova, det vi har bygd opp av augehelseteneste og den politiske kampen. Det blir litt reality-TV. Ein får eit innblikk i liva til nokre pasientar eller brukarar som har fått hjelp, seier Bakketeig.

Osingen står bak Hjelp Moldova, som du kan lesa meir om her: http://www.hjelp-moldova.no/

Korrpusjonsskandale

Det er laga ulike versjonar av filmen. På BIFF skal den lengste versjonen på 82 minutt visast.

– Svensk TV og TV 2 skal også syna filmen, men i kortare versjonar. Det skal skje i 2018, seier Bakketeig.

Ein annan som gler seg til premieren på Mirakelet i Moldova, er regissør Stian Indrevoll frå Flimmer Film.

– Det blir stas. Det er tre år sidan vi starta. Eg har vore sju gonger i Moldova. Vi har filma litt i Noreg også, men det kom ikkje med i filmen, seier Indrevoll.

– Kva er det som gjer at det har teke tre år å bli ferdig med prosjektet?

– Det er ein film av ein viss storleik. I tillegg har det teke tid å finansiera og klippa filmen. Hovudvekta av filmen er skutt i løpet av eitt år og sluttar i 2016. Vi har brukt mykje tid på etterarbeid, seier Indrevoll og legg til:

– Det året skifta Moldova regjering fem gonger, og Hans Bjørn har jobba opp mot ulike departement og regjeringar for å realisera senteret for svaksynte. Den prosessen har vi følgt. I tillegg skjedde dette også midt i ein korrupsjonsskandale. Du kan trygt seia at det skjedde mykje.

Kjem på TV

Regissøren seier at det har vore fantastisk å vera floge på veggen, og sjå den jobben Bakketeig legg ned, samt det å få sjå reaksjonen til menneske som gjerne ikkje har sett noko på 50 år, og plutseleg har fått synet tilbake.

– Det er så lite som skal til. Tenk å gå 50 år utan å sjå særleg, og ikkje fungera i kvardagen, til å få briller og kunne sjå alt. Dette går føre seg i Europa i dag. Det er mange som har moglegheit til å få det mest optimale livet dei kan, men på grunn av så enkle ting som total mangel på oppfølging innan synsfelt i Moldova, så får dei ikkje eit slikt liv. Dette heng att frå det gamle Sovjet, då dei gøymde bort ungar som ikkje var som alle andre.

Indrevoll håpar å sjå mange fusingar og osingar på premieren på BIFF.

– Filmen kjem på TV etter kvart, men det hadde vore kjekt sjå fusingar og osingar på premieren. Filmen skal visast på norsk- og svensk TV, og vi har forhåpningar om å nå ut internasjonalt også. Det vil også bli skulevisningar av filmen under og etter BIFF, så det er ein del ungdoms- og vidaregåande skular som får sjå filmen, seier Indrevoll.

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt namn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på osogfusa.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

Vil du ha nyheitsbrev frå Os & Fusaposten?

* må fyllast ut