annonse

Lesarbrev: Bompengepartiet Frp

Møt opp:
Møt opp: Møt opp på kommunestyremøtet 25. september og vis deres misnøye. Jeg regner med at opposisjonen kommer til å be om votering ved navneopprop, slik at hver enkelt representant fra Frp må si klart og tydelig ifra om at ja, de ønsker forhåndsinnkreving av bompenger, stikk i strid med en av deres store fanesaker. (Foto: Arkiv)

Så har vi endelig fått det bekreftet. Frp sine påstander om å være imot bompenger er et spill for galleriet.

Med Frp i regjering har vi nådd tidenes høyeste bompenger. Aldri før har vi betalt så mye som vi gjør nå. Unnskyldningen om at de ikke styrer alene og ikke har flertall er hul. Dette var en av fanesakene til Frp og man skulle tro de hadde klart å få litt gjennomslag for dette i regjering om det faktisk var viktig for dem. Skattene til de rikeste i landet er redusert med mer enn det betales i bompenger, så om regjeringen hadde ønsket det, om Frp hadde ønsket det, kunne de valgt å fjerne bompenger istedenfor å gi skattelette til de rikeste.

Men, ikke nok med at de sitter i den regjeringen som har tatt inn mest bompenger per år gjennom tidene, de har også̊ gått inn for bompenger lokalt her i Os. Ikke bare bompenger, men forhåndsinnkreving av bompenger! Under møtet i Os formannskap på tirsdag ble det flertall for forhåndsinnkreving av bompenger på̊ fergene (Halhjem-Sandvikvåg, Halhjem-Våge og Jektavik-Hodnaneset) etter at Høyre og Frp stemte for. Samtlige andre stemte imot. Høyre og Frp stemte for. Er ikke det merkelig?

Høyre, som gjentatte ganger før forrige lokalvalg sa de ville verne Øyane koste hva det koste ville, stemte nå for en forhåndsinnkreving av bompenger for å finansiere en bro med nedslag i nettopp Øyane. De som uttalte at de var selve garantisten mot nettopp dette. Og Frp, partiet som profilerer seg som bompengemotstandere. Det prinsippet var tydeligvis ikke så viktig likevel.

Å høre unnskyldningene til Frp i formannskapet på tirsdag var et merkverdig skue. Her skylder de på at det er Stortinget som legger føringene og at de ikke kan gjøre annet enn å akseptere dette lokalt. Hadde det vært snakk om bompengene på selve broen måtte jeg nok ha gitt Frp rett her, men dette er snakk om en helt frivillig forhåndsinnkreving initiert av kommunene selv, sammen med deres lobbyselskap Hordfast AS. Det er ikke noe hverken regjering eller Storting har satt som krav for å få en bro. Frp må klare å stå for egne valg, og valget deres denne gangen var å innføre bompenger. Da bør de holde seg for gode til å skylde på andre.

Jeg skal være ærlig. SV er ikke imot bompenger generelt sett, selv om det er en god del problemer med denne formen for finansiering. Dette har vi, i motsetning til Frp, aldri lagt skjul på. Hovedproblemet med bompenger er følgelig den usosiale profilen, hvor det rammer de med dårlig råd adskillig hardere enn de med god råd. Samtidig er det et ønske i SV om å holde trafikkmengden i sjakk pga. forurensing, spesielt i de store byene hvor lokal forurensing er et stort problem. Det er blant annet disse avveiningene vi i SV i hovedsak ser på når det gjelder bompenger. I denne saken er avgjørelsen enkel. Vi ønsker ingen bro i Øyane og ønsker dermed ingen forhåndsinnkreving av bompenger heller.

Saken er ikke avgjort enda. Den skal nemlig opp til behandling i kommunestyret, den 25. september. Så til dere som har stemt Frp fordi de er garantist for at det ikke blir bompenger, og til alle andre som er mot bompenger i dette tilfellet eller generelt; Møt opp på kommunestyremøtet 25. september og vis deres misnøye. Jeg regner med at opposisjonen kommer til å be om votering ved navneopprop, slik at hver enkelt representant fra Frp må si klart og tydelig ifra om at ja, de ønsker forhåndsinnkreving av bompenger, stikk i strid med en av deres store fanesaker. Så møt opp!

Asle Olsen

SV

Klikk for å sjå kommentarar ()

Her kan du fritt koma med synspunkt og informasjon. Me krev fullt namn. Då blir det meir interessant for andre å lesa det du skriv. Trakassering, truslar, hatske meldingar eller reklame er ikkje godteke på osogfusa.no. Falske profiler blir utestengde. Ver sakleg og vis respekt når du kommenterer.

Vil du ha nyheitsbrev frå Os & Fusaposten?

* må fyllast ut