Vi tar skyhøy risiko, og det vi har lagt i potten er blant annet barnehagene, skolene, veiene og omsorgsapparatet vårt.
Vi tar skyhøy risiko, og det vi har lagt i potten er blant annet barnehagene, skolene, veiene og omsorgsapparatet vårt.

Lesarbrev: Selvfølgeligheter og ideologiske skylapper fra Frp

Laila Reiertsen og Thorstein Skårnes fra Os Frp slår inn åpne dører i Os og Fusaposten 25. oktober. Det er selvfølgelig ingen som mener at man bør kreve inn unødvendige skatter og avgifter, eller at lokalpolitikere ikke skal forvalte fellesskapets midler på en fornuftig måte og levere best mulig tjenester, skriver Craig Bøthun (SV).

Ser man bort fra de største selvfølgelighetene i innlegget så ser essensen ut til å være en dose selvskryt, og at man forventer at digitalisering og forenkling videre skal føre til enda billigere tjenester. Målet er å styre videre uten eiendomsskatt og bompenger. Det er unektelig litt vittig at de nevner akkurat bompenger så kort tid etter den sjokkerende vinglingen rundt forhåndsinnkrevingen av bompenger til broprosjektet, men det skal vi la ligge i denne omgang.

Det vi heller ønsker å ta tak i er den populistiske antiskattholdningen. Det er alltid populært å gå til valg på lavere skatter og mindre avgifter, men hva betyr det egentlig for meg og deg at Frp er så toneangivende for retningen kommunen vår tar?

Artikkelen held fram under annonsen.

Utspillet kom omtrent samtidig som vi leste at kommunegjelden har vokst fra ca 1,3 milliarder kroner i 2014 til ca 2,2 milliarder i dag. Og omtrent samtidig som Terje Søviknes sin ufine bløff om null ventelister i eldreomsorgen i Os ble avslørt. Sannheten, ifølge samme mann dagen etter, er heller at vi må begynne å planlegge bygging av et nytt sykehjem snart.

Vi styrer mot enorme ekstrautgifter for kloakkrenseanlegget vårt og bygger samtidig bølgebrytere for summer du sliter med å få hodet ditt rundt. Vi har gjort oss avhengige av enten lave renter på gjelden vår eller historisk høy (og høyst usikker) vekst i folketallet. Rådmannen advarer mot situasjonen dersom vi mister den statlig finansiering av omsorgstjenestene som vi nyter godt av i dag. Sistnevnte er et omstridt prestisjeprosjekt for Frp i regjering, og det aller meste tyder på at overfinansieringen vi opplever i dag kan forsvinne like fort som den kom.

Vi setter ikke tæring etter næring. Vi tar skyhøy risiko, og det vi har lagt i potten er blant annet barnehagene, skolene, veiene og omsorgsapparatet vårt. Alle disse verdifulle tjenestene som skal finansieres med løpende midler også i fremtiden. Mot dette bakteppet finner altså to av våre lokale Frp-representanter det fornuftig å slå et slag for fortsatt lave inntekter til kommunen.

Hvorfor det? Vil man virkelig ha et ekstremt lavt nivå av skatter og avgifter fordi du skal få beholde mest mulig selv? Mon det.

Ser du på hvilke grupper som har fått bedre kjøpekraft med den økonomiske linjen som har vært ført av den blåblå regjeringen, så er tallene nedslående for vanlige lønnsmottakere og familier. Har man derimot høy inntekt, penger i bank eller selskap, og kanskje også litt å arve, så slår derimot nye satser og regler svært heldig ut. Hvert eneste statsbudsjett har gitt nye milliarder til noe få allerede styrtrike familier. Vanlige husholdninger har blitt avspist med smuler som blir støvsugd tilbake i økte avgifter og egenandeler.

Det har ikke fungert så godt, det må det være lov å si. Det er bred enighet om at inntektsforskjellene øker, også her i landet hvor vi liker å definere oss som relativt like. Vi pleide å være det, og det er andre land som er verre stilt enn oss, men det går feil vei. Gradvis blir forutsetningene våre i livet mindre og mindre like. Farten på endringene akselererer, siden man tjener mer penger på å allerede ha penger enn man gjør på å jobbe.

For et samfunn er det ganske enkelt ikke en god idè å samle mer penger hos færre aktører, krysse fingrene og håpe på at de gir deler av pengene videre til andre. Du skal være mørkeblå idealist med skylapper for å fortsatt argumentere for at null arveavgift, reduksjon av eiendomsskatt eller lavere formueskatt ‘skaper aktivitet’. Det eneste vi har fått bevist at slik politikk fører til er økte forskjeller. Noen få flere styrtrike og mange, mange flere fattige.

For oss i SV handler skattesystemet ikke bare om drift av de mest essensielle tjenestene, men også om omfordeling. Vi vil ha færre styrtrike og flere som har et godt, verdig liv. Det er derfor vi bruker slagordet «for de mange, ikke for de få» om politikken vår.

Artikkelen held fram under annonsen.

Hvis eiendomsskatt på boliger over et visst prisnivå kan finansiere ekstra ansatte i barnehagene eller skolene våre, så bør vi se på den løsningen. Hvis noen prosent arveavgift på spesielt store arvebeløp kan finansiere gratis tannbehandling eller tryggere veier, så gir det lite mening å legge det i skuffen av ideologiske grunner. Skatt på store privatformuer for å redusere kommunegjelden som vi alle betaler for med reduserte tjenester? Ja takk, hver dag i uken.

Neste gang Frp argumenterer for at du, en vanlig arbeidstaker med vanlig lønn, skal få mer økonomisk frihet med deres verktøy, skal du ta et steg tilbake og se større på det. Det de samtidig gjør er å skrelle bort lag etter lag med viktige verktøy for å fordele verdiskapingen i samfunnet på en rettferdig måte. Gjelden i kommunen øker, barnehagen, skolen og aldershjemmet har færre ansatte enn de hadde trengt å ha, viktige verne- og omsorgstjenester sliter med å gjøre jobbene sine på en skikkelig måte og gi oss det tilbudet vi har krav på og fortjener. Du må betale selv for stadig mer av det vi pleide å spleise på over skatteseddelen før.

Politikken de fører gir oss økte forskjeller. Det er bevist, og derfor sier vi at det er en bevisst og uansvarlig politikk.

Craig Bøthun

Os SV