I det vi over 30 har Facebook som hovedplattform, og noen har oppdaget Instagram og kanskje også Snapchat, har ungdommene for lengst i større eller mindre grad forlatt disse.
I det vi over 30 har Facebook som hovedplattform, og noen har oppdaget Instagram og kanskje også Snapchat, har ungdommene for lengst i større eller mindre grad forlatt disse.

Lesarbrev: Vi må verne om barna på nett

Digitale medier er en del av fremtiden vår, på godt og vondt. Også her har den moderne foreldrerollen fått et nytt område å forholde seg til. For mange er det nok skremmende.

Det siste året har jeg studert digital markedsføring via nettbaserte studier hos Høyskolen Kristiania. Hvis det er en ting jeg har lært, er det at den digitale utviklingen ikke bare har skutt fart – den suser av gårde i et tempo som gjør det vanskelig for foreldre å følge med. Men det er derimot svært nødvendig at de gjør en innsats for å verne om barna.

I det vi over 30 har Facebook som hovedplattform, og noen har oppdaget Instagram og kanskje også Snapchat, har ungdommene for lengst i større eller mindre grad forlatt plattformen. For å si det slik: Når mor og far er representert i et medium, da vet du at det er gått ut på dato eller på vei ut på dato. Også digtale trender viser dette.

Artikkelen held fram under annonsen.

Undersøkelsene utført av IPSOS MMI på digitale trender for 4. kvartal viser en nedgang i alle aldersgrupper på daglig bruk av Facebook og Snapchat. Nedgangen for personer i aldersgruppen 18-29 år er enda større. Samtidig vokser bruken av Instagram. Det tyder på at ungdommene snart også forlater denne arenaen.

Barn møtes ikke lengre utenfor kiosken, de løper ikke rundt ute, men de er sterkt representert på internett, og selv om de kanskje bruker noen av de samme mediene, bruker de dem på en annen måte enn sine foreldre.

Mange i dagens foreldregenerasjon opplevde ikke sosiale medier i barne- og ungdomsårene. Da blir dialogen med barna enda viktigere, og det du som forelder bør få, og ha, oversikt over, ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, er:

- Hvilke sosiale kanaler møter de vennene sine?

- Hvem møter de?

- Når møtes de?

- Hvordan har de det der, og hvordan oppfører de seg selv?

- Hva gjør de? Hva liker de best? Og opplever de noe dumt der?

Artikkelen held fram under annonsen.

Men husk at også barn og unge har rett til privatliv på nett. Det er viktig å ikke være for streng, men lage rammer som gjør at de heller kommer til deg og er åpen om det skjer noe de selv finner ubehagelig, leit eller negativt på nett.

Digitale medier er en del av fremtiden vår, på godt og vondt. Også her har den moderne foreldrerollen fått et nytt område å forholde seg til. For mange er det nok skremmende å skulle bevege seg inn på, men det er absolutt viktig for barnas sikkerhet og trygghet.

Thorstein Skårnes

Samfunnsdebattant og blogger