Hyggeligere tider: Kan vi se frem til hyggeligere tider, der alle jubler ved neste runde med utlysninger, nå for vindmølleparker til havs? Foto: Colourbox

Endelig! Storsatsing på havvind for klimaet!

I årevis har vi ventet på meldingen om at en norsk regjering skulle ta fatt i utbygging av vindparker til havs. Endelig har dagen kommet!

Dette må vi hilse velkommen, mens vi legger til grunn at satsingen ikke kan ha stor negativ betydning for fiskeinteresser eller fugleliv.

År etter år har kloke hoder forklart oss hvorfor havvind ville være det mest fornuftige å satse på for å komme over i et nytt energi- og industrispor, vekk fra petroleumsindustrien. Argumentene var mange og sterke: Verdensledende kompetanse på offshore-teknologi, dyktige industriarbeidere, en fullvoksen leverandørindustri og store markedsmuligheter for produktet verden over. Hva ventet vi på?

Det ser ut til at brikkene nå faller på plass. Planen er 1500 vindmøller til havs, de fleste flytende, til 30 GW elektrisitet. Det svarer til størrelsesorden i skottenes vindmølleplan der det i januar ble tildelt lisenser for 25 GW produksjon med havvind utenfor Skottland. Har regjeringen tatt til seg alvorsordet fra FNs generalsekretær António Guterres, da han nylig sa ”It is now or never”?

LO leder Peggy Hessen Følsvik jubler, forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi sier:

– Dette har vi jobbet med lenge, fordi økt kraftproduksjon vil trygge eksisterende jobber og skape grunnlag for nye grønne industriarbeidsplasser i Norge.

Føler også oljearbeidere lettelse over at det nå konkret åpnes for et nytt industrieventyr som sikrer arbeidsplasser uten at uværet fra klimakatastrofe henger over dem?

Artikkelen held fram under annonsen.

Kan vi se frem til hyggeligere tider, der alle jubler ved neste runde med utlysninger, nå for vindmølleparker til havs? Da vi kan senke skuldrene, fordi vi har kommet oss ut av det fossile uføret og inn i fossilfri trygghet.

For noen år tilbake kalte Erna Solberg inn til et seminar om havvind. Kommentaren fra daværende Statoil direktør Eldar Sætre var: Hva skal vi bruke all den elektrisiteten til?

I dag er det vel ingen som stiller et slikt spørsmål. Ingenting er mer ettertraktet enn store mengder grønn elektrisitet.

Selvfølgelig bør havvindplanene få mye større fart på seg enn det som regjeringen legger opp til. Og selvfølgelig bør havvindplanene være starten på en balansert nedtrapping av petroleumsvirksomheten. Slik at Norge på sikt kan se seg selv i speilet og si at det selvbildet det har dyrket - av en nasjon som har medfølelse med sine medmennesker ute i verden - nå stemmer overens med virkeligheten.

Bjørghild des Bouvrie

Medlem i Besteforeldrenes klimaaksjon