Mange tradisjoner: Det er 5.318.533 husholdninger i Norge, og omtrent like mange forskjellige tradisjoner i julen. Foto: Camilla Kvamme

Julen er din. Gjør med den som du vil, men ikke glem det viktigste

Det som er «min» jul trenger ikke nødvendigvis være i nærheten av hvordan din jul er, og slik er det ingenting som er riktig eller galt.

Spiser du pinnekjøtt, svineribbe, lutefisk, torsk, eller kanskje Grandiosa på julaften? Har du ekte tre hogget i skogen, kjøpt på et marked, plasttre eller kanskje ikke noe tre? Går du i Kirken eller er du kanskje opptatt med å se Tre nøtter til Askepott? Står du på kjøkkenet hele dagen, ligger og sover ut, er på jobb eller kanskje du har reist ut av landet? Starter julen med Disney morgen, når kirkeklokkene kimer eller kanskje når Sølvguttene synger julen inn?

Det som er «min» jul trenger ikke nødvendigvis være i nærheten av hvordan din jul er, og slik er det ingenting som er riktig eller galt.

Jeg henger norske flagg på treet, en tradisjon som strekker seg tilbake til 1905 etter frigjøringen fra svenskene.

For meg handler det om en tradisjon jeg tar med meg fra hvordan jeg husker treet som liten gutt som vokste opp på Askøy utenfor Bergen.

J.K. Baltzersen skriver på Twitter: «Hvorfor skal juletreet være et nasjonalsymbol? Treet kan være foruten flagg, spør du meg.»

Mens stortingsrepresentant for Høyre, Lene Westgaard-Halle, med aner fra Danmark, henger danske flagg på treet i tillegg til de norske.

Kommunestyrerepresentant Nils-Anders Nøttseter i Bjørnafjorden svarer i en kommentar på Facebook at han ikke har flagg på treet, men blant annet har en X-Falcon fra Star Wars.

Slik kan en enkel sak som flagg på juletreet gi utslag i en rekke forskjellige syn på hva som skal henge på juletreet, og da har vi jo ikke en gang sett på om folk i det hele tatt tar et tre inn i stuen.

Os & Fusaposten skrev for et par dager siden om Lina Kristine Tennefoss Vatshelle som skal ha nøttesteik på julaften, et vegansk alternativ til julematen. Noen setter nok julebrusen i halsen av å lese slik, men julen handler egentlig ikke om hverken mat, drikke, gaver, trær eller stygge julegensere.

Det er 5.318.533 husholdninger i Norge, og omtrent like mange forskjellige tradisjoner i julen.

Artikkelen held fram under annonsen.

2020 har derimot minnet oss om at den største gaven, både i julen og ellers, er å faktisk kunne samles og være sammen med venner og familier.

Det er også hva julen virkelig handler om. Nærhet, godhet og det å se andre mennesker enn oss selv. Da er hvordan man feirer, irrelevant. Julen er din. Gjør med den som du vil, men ikke glem det viktigste.

Thorstein Skårnes