Skyter i været: Siden havvind blir betraktet som et viktig grønt alternativ til fossil energi, skyter investeringer i havvindparker i været. Foto: Colourbox

Kjære Nils Ove Lauvik

Det hadde vært fint om livet var så enkelt at Norge bare kunne låse sine grenser for krafteksport og nyte godt av landets rimelige, grønne vannkraft slik du anbefaler i avisen 24. mai.

Dessverre har vi et svært alvorlig klimaproblem. FNs generalsekretær António Guterres har nylig varslet at nå gjelder "kode rødt". Det vil si at vi snarest må kvitte oss med all kull, olje og gass. Dette gjelder også for Norge.

Les også
Havvindsatsingen, symbolpolitikk og miljøkatastrofe

Siden havvind blir betraktet som et viktig grønt alternativ til fossil energi, skyter investeringer i havvindparker i været. For få dager siden kunngjorde Danmark, sammen med Belgia, Nederland og Tyskland, planer om å bygge kunstige øyer for havvindparker i Nordsjøen. Målet er å oppnå minst 65 GW i 2030 og minst 150 GW i 2050.

Norge bør komme med i den nye industrien, og regjeringen ser nå ut til å ha forstått det. Vi trenger de nye, grønne arbeidsplassene til dem som nå arbeider i den norske oljeindustrien. LO og Industri Energi ser det og hilser regjeringens planer velkommen. Jeg regner med at også Fellesforbundet skal slutte seg til denne jubelen. Forbundsleder Jørn Eggum engster seg for tap av arbeidsplasser, hvis petroleumsindustrien skulle trappes ned.

Men det må den, hvis vi vil berge klimaet for dem som kommer etter oss. Og nå åpner det seg et alternativ. Da er det opp til myndighetene å legge til rette for ny, grønn industri og stille de nødvendige miljøkrav for utbyggingen.

Bjørghild des Bouvrie

Medlem i Besteforeldrenes klimaaksjon

Artikkelen held fram under annonsen.

Kilder:

https://e24.no/det-groenne-skiftet/i/G3Ej86/norge-blir-ikke-med-paa-historisk-havvindsatsing-i-nordsjoeen

https://energiogklima.no/nyhet/eus-groenne-giv/to-skritt-frem-og-ett-tilbake/

https://www.regeringen.dk/media/11345/esbjerg-declaration_170522_v3.pdf