Bringer oss videre: Dette er en gave som bringer oss videre med finansieringen av den nye båten. Foto: Frank Baggen

Vi kan bare si tusen takk!

Os Røde Kors kan bare si tusen takk til Gudmund Fløysand og Fløysand Tak og til Harald Døsen og hjelperne hans, Peder Fløysand og Bernt Larsen Norevik.

Gjer ein annan mann ei beine

Olav H. Hauge

Han kom or fjellet, skulde heim,

fekk føring ifrå Osa og ut til Øydvinstò.

Og han var raust og baud betal.

Men osamannen var ikkje fal.

«Eg vil betala,

eg kan ikkje nå deg

med ei beine att.»

«Så gjer ein annan mann ei beine då,»

Artikkelen held fram under annonsen.

sa Osamannen og skauv ifrå.

Olav H. Hauge sitt dikt «Gjer ein annan mann ei beine» var svaret fra Harald Døsen til Gudmund Fløysand – og som nå har resultert i at finansieringen av den nye Røde Kors Båten Hordaland er kommet et steg videre.

I 2019 laget Harald Døsen en sankebu - et ekte grindabygg – som ble satt opp i Vognhallen til Håndverksmessen. Etter at messen var over, ble det pakket ned og lagret.

Gudmund Fløysand syntes dette var for gale og spurte Harald om han kunne få kjøpe bygget og sette det opp på Borgafjellet. En idé Harald var helt enig i.

Gudmund leide inn helikopter og bygget ble fraktet opp. Med god hjelp av Peder Fløysand og Bernt Larsen Norevik satte Harald bygget opp, og Gudmund ga det til Os Turlag. Turgåere på Borgafjellet hadde fått en gapahuk der de kan sette seg ned og nyte utsikten, matpakken og en kopp kaffe og ha et skjul mot været.

Denne historien i seg selv illustrerer kjernen i diktet: Å gi et bidrag til felleskapet uten alltid å kalkulere med at en skal få noe tilbake – men den slutter ikke der.

Gudmund var ikke blitt enig med Harald om prisen for bygget, og da han spurte, fikk han dette svaret fra Harald: «Eg seie so diktaren Olav H. Hauge gjer i diktet «Gjer ein annan mann ei beine» - eg skal ikkje ha noke betaling, men du kan gjera ein annan mann ei beine. Eg veit at Os Røde Kors har eit båtprosjekt i gang og at dei er ute og ber om bidrag frå næringslivet i Bjørnafjorden – dei kan få betalinga som støtte».

Så fikk Atle Vågstøl i Os Røde Kors en rask telefon fra Gudmund som lurte på hvordan han kunne overføre kr 50.000 til den nye Røde Kors-båten Hordaland. Han fikk betalingsopplysningene og ble gjort oppmerksom på at gaven ga rett til skattefradrag. Da økte Gudmund summen til kr 60.000.

Os Røde Kors og Røde Kors Båten Hordaland Kurs og Kompetansesenter kan bare si tusen takk til Gudmund Fløysand og Fløysand Tak og til Harald Døsen og hjelperne hans, Peder Fløysand og Bernt Larsen Norevik.

Dette er en gave som bringer oss videre med finansieringen av den nye båten som skal sette hjelpekorpsene i Hordaland i stand til å løse sine oppgaver innen sjø- og strandredning på en enda bedre måte, til opplæring og kompetansebygging, samt til forebyggende aktiviteter for en tryggere ferdsel på sjøen, spesielt blant barn og unge.

Artikkelen held fram under annonsen.

Os Røde Kors