Ikke svikt barn i krise
Koordinator for barn som pårørende er en tjeneste du håper du ikke trenger, men som står klar til å hjelpe om krisen rammer.
Debatten rundt de foreslåtte nedtrekkene kommunedirektøren la frem for kommunestyret 26. oktober pågår for fullt.
Eksisterende tilbud og fagpersoner i kommunen blir nå satt opp mot hverandre - hvem er viktigst og hvem vi kan klare oss uten?
Artikkelen held fram under annonsen.
Koordinator for barn som pårørende er en tjeneste som er foreslått avviklet.
Betydelig andel
Først. Barn og unge (0-18 år) er pårørende når foreldre eller søsken opplever helseproblemer eller dør. Helseproblemene kan være psykisk sykdom, avhengighet eller alvorlig fysisk sykdom eller skade.
Vi snakker altså om en betydelig andel barn og unge i vår kommune. Vi snakker om Lise og Ida på 7 og 9 år som får livet snudd på hodet da lillesøster dør brått i en tragisk ulykke. Vi snakker om Ole på 15 år med hjemmeboende far med demens. Vi snakker om Per - en far til to jenter på 2 og 4 år som blir alene med den daglige omsorgen da barnas mor blir akutt innlagt med en alvorlig psykisk lidelse. Vi snakker om en søskenflokk på fire som mister sin umistelige storebror i selvmord.
Umulig oppgave
Tanken om å skåne barn og unge er god. Men det er umulig. Barn og unge trenger å bli inkluderte, informerte og ivaretatte når familien har det tøft. Barna trenger at sine betydningsfulle voksne klarer å snakke om det vanskelige, tåle deres reaksjoner og støtte dem til å opprettholde hverdagen.
Koordinator for barn som pårørende er et lett tilgjengelig lavterskeltilbud med spisskompetanse på målgruppen. Tjenesten tilbyr familiesamtaler, råd og støtte til barn, unge og familier både i akuttfase(r) og over tid. Tjenesten tilbyr også veiledning til andre betydningsfulle voksne i barnas nettverk som lærere og barnehagepersonell.
Målet med tjenesten er å forhindre at barn og unge som opplever sorg, sykdom og kriser i en famille, utvikler egne fysiske og psykiske plager. Tjenesten bidrar til å fremme barnas helse, evne til læring, livskvalitet og trivsel. Vi snakker verdifull samfunnsnyttig forebygging med store bokstaver.
Lovpålagt oppgave
For å være enda tydeligere, Bjørnafjorden kommune har plikt til å sikre oppfølgingen av barn og unge pårørende. Å hjelpe disse familiene er en lovpålagt oppgave.
Dersom tjenesten blir avviklet, vil kommunen miste en nøkkelperson med lang erfaring, høy fagkompetanse og engasjement for å støtte utsatte barn og unge over tid. Kommunens psykososiale kriseteam mister et medlem. Et betydelig antall sårbare barn og familier vil stå uten et tilbud.
Artikkelen held fram under annonsen.
Kjære politikere, det er naivt å planlegge for at helseutfordringer og kriser ikke vil fortsette å ramme store og små innbyggere i vår kommune.
Vi kan ikke forhindre verken sorg eller sykdom, men vi kan velge å være en kommune som er rustet til å ivareta innbyggerne våre når de er på sitt mest sårbare og trenger det som mest.
Tenk både med hodet og hjertet, la den viktige barn som pårørende-tjenesten bestå!
Beate Botnevik
Koordinator for barn som pårørende i Bjørnafjorden kommune