Toralf Mehammer fra Stord, men bosatt i Os, er blant de første sjefssersjantene som er ansatt i Heimevernet.
Toralf Mehammer fra Stord, men bosatt i Os, er blant de første sjefssersjantene som er ansatt i Heimevernet.

Historisk spesialist i grønt

Toralf Mehammer fra Stord, bosatt i Os, fikk nylig en historisk jobb i Heimevernet.

Forsvaret har innført nytt spesialistkorps for å styrke kampkraften. 12. januar ble Heimevernets (HV) første sjefssersjanter ansatt, og for HV-09 var det kommandérsersjant Toralf Mehammer som fikk den historiske jobben. Han kommer opprinnelig fra Stord, men bor i dag i Os kommune.

- Jeg er gift og har to voksne barn og to voksne bonusbarn. Jeg bruker mye av fritiden på friluftsliv og liker meg ute med jakt og fiske. Dessuten blir man aldri arbeidsledig når man har kjøpt seg et hus fra 1972 med hage, smiler Mehammer.

Artikkelen held fram under annonsen.

Tilbake i grønt

For 34 år siden tok han en tradisjonell militær utdannelse, før han etter 17 år ga seg i Forsvaret. Etter flere år i det private næringslivet, er han nå tilbake i grønt.

- Jeg tror min bakgrunn fra både det sivile og militære er ganske verdifull når man arbeider i HV. De fleste soldatene som er inne til øvelse, er jo sivile i det daglige.

I denne uka er Mehammer med på øvelse sammen med om lag 500 heimevernssoldater fra Hordaland. Det er HV-09 som arrangerer sin årlige hovedøvelse Bjørgvin i Bergen og omegn. Det er en kompleks øvelse som tar for seg trusler både fra sjø og land samtidig som HV øver på å sikre viktige objekter og bekjempe en motstander.

- Min oppgave under øvelsen er å være distriktssjefens nærmeste rådgiver når det gjelder soldatferdigheter. Det gjelder alt som foregår på lag- og troppsnivå. Det gjør jeg ved blant annet å kontrollere at den ordren som gis fra toppen blir gjennomført og forstått. Samt å følge opp og se at soldatene er kompetente og hvor man eventuelt må legge trykket til neste år for å heve nivået.

Spennende stilling

Meningen med spesialistkorpset er at den operative evnen skal styrkes, blant annet ved at sjefssersjantene og distriktssjefene skal jobbe som et makkerpar.

- Spesialistkorpset er helt nytt i Forsvaret, så det finnes ingen fasit å rette seg etter. Ingen kan fortelle hva eller hvordan man skal gjøre jobben. Det medfører at arbeidshverdagen på mange måter er et daglig nybrottsarbeid. Det stiller et stort krav til at jeg er dedikert til rollen som sjefssersjant, har en klar målsetting og klarer å holde fokus på oppgavene og produktet Forsvaret ønsker å oppnå, sier Mehammer.

- Jeg synes det er en veldig spennende stilling fordi jeg skal være med på å innføre en helt ny ordning. Min jobb blir å få de riktige folkene på plass i HV-09 til den nye ordningen. Det blir helt sikkert noen utfordringer underveis. Men jeg tror spesialistordningen blir veldig vellykket etter hvert. Det vil imidlertid ta tid.

Implementeringen av spesialistkorpset i Forsvaret skal være fullendt i 2020. Kongstanken med to likeverdige og komplementære personellsøyler - offiserskorpset og spesialistkorpset - er at dette skal gi Forsvaret økt operativ evne og kapasitet.

Artikkelen held fram under annonsen.

FAKTA

Øvelse Bjørgvin:

- Øvelsen er fra 15. til 23. april. Feltdelen av øvelsen er fra 19. til 22. april.

- Øvingsområdet avgrenser seg til Flesland, Bergen havn (hurtigrutekaia), Fjell festning, Falck Nutec i Sund kommune og områder i tilknytning til dette.

- Deltakere vil være fra HV-09 sine innsatsstyrker land og sjø og et landheimevernsområde fra Voss (et område tilsvarer et kompani). I tillegg deltar politiet, Forsvarets logistikkorganisasjon, Avinor, Bergen havn og Sjøforsvaret.