Et sant demokrati: Det er skapt et sant demokrati i Israel med like sivile rettigheter for alle grupper, pressefrihet, trosfrihet, ytringsfrihet og en uavhengig domstol. Foto: Privat

En nasjonaldag uten fred

Nå opplever Israel igjen ufred, og er truet både innenfra og utenfra.

14. mai fylte den unge staten Israel 73 år. Men fra gammelt av var landet også jødisk i 1.100 år, fram til ca år 70 e.kr., med Jerusalem som hovedstad. Siden har det alltid vært jøder i regionen, noen ganger i flertall.

Les også
Norge og verda sviktar palestinarane!

I nitten hundre år ble de jaget fra folk til folk, fra by til by, over nesten hele verden, og har stadig blitt truet med utslettelse. Det er over 100 år siden det store Osmanske riket gikk i oppløsning, og britene fikk mandat av Folkeforbundet til å demokratisere regionen, og sørge for økt jødisk innvandring. Her skulle de endelig få et fristed. I virkeligheten gjorde mandatstyret det det kunne for å hindre jødisk innvandring, og 70 % av landet ble til en arabisk stat, Jordan.

Selv da jødearrestasjonene hadde startet i Tyskland, ble jøder på flukt derfra, sendt tilbake. 2/3 av Europas jøder ble utryddet av Hitler. Likevel måtte jødene kjempe seg til retten til sitt eget land. Et karrig land med sumper og steinørken.

Nå opplever Israel igjen ufred, og er truet både innenfra og utenfra. Grunnen til uroen skal være at Israel ”systematisk marginaliserer den arabiske befolkningen i Jerusalem”. Men den arabiske befolkningen i Jerusalem har økt til det tredobbelte på vel 20 år, til 68.000. Mer enn noen annen gruppe.

For Israel er i dag et mirakel. Det finnes et konglomerat av folkegrupper. Flyktende jøder fra hele verden har blitt assimilert. Blant annet kom vel 600.000 fra de omkringliggende arabiske land, der de i hast måtte forlate sine eiendommer og formuer.

Det er skapt et sant demokrati med like sivile rettigheter for alle grupper, pressefrihet, trosfrihet, ytringsfrihet og en uavhengig domstol. Du blir ikke steinet om du er utro, du blir ikke hengt om du er homofil.

Hæren har ord på seg for å være blant de beste i verden når det gjelder adferd i krig og konflikter (den britiske oberst Richard Kemp i FN). Landbruket er storslått. Man eksporterer de fleste jordbruksprodukter. Tekniske, elektroniske og medisinske oppfinnelser og nyvinninger ser stadig dagens lys her. Europas ”Silicon Valley” er i Israel.

Det er også et fantastisk land å feriere i, fra Dødehavets ugjestmilde, men helserike ørken 400 m under havnivå, til skitrekkene på Hermon-fjellet, 2.800 m.o.h. Her er storbyen Tel Aviv og det eldgamle og vakre Jerusalem, bygget opp av den rødhvite Jerusalemsteinen og med orientens mange kulturer og basarer og en rekke helligdommer. Du kan få et dykkerparadis ved Rødehavet og hvite badestrender ved Middelhavet. Man opplever stor vennlighet og stor trygghet. En underlig kontrast til det bildet media gir. En tur til Israel anbefales.

Desto mer utrolig blir dette når man vet at en stor hær, Hisbollah, står i Libanon, utsyrt med våpen fra Iran, og en stor våpenmakt, Hamas, står i Gaza. Disse har sammen med de arabiske lederne i Judea og Samaria (Vestbredden) lovet å utslette Israel, både skriftlig og i taler, og viser det i handling, en tragedie for egen befolkning. Disse arabiske gruppene har aldri akseptert at jødene skal få tilbake en håndsbredd av sitt gamle land.

Men vi sier: Gratulerer med dagen, Israel!

Artikkelen held fram under annonsen.

Per Torgeir Nilsen

Styret i MIFF Bjørnafjorden