Er det greit?: Kan vi campe, brenne bål og bruke naturen som toalett akkurat som det lyster oss?

Ervikane campingplass?

I mange år har Ervikane vært et rekreasjonsområde for lokalbefolkningen og en og annen tilreisende bergenser. De to-tre siste årene har imidlertid noe skjedd i dette området.

Det er ikke lenger turgåere som dominerer området, men campere med telt, hengekøyer, kajakker, og diverse andre remedier. Fra april til september er det en invasjon av folk som har tenkt å overnatte i friluftsområdet. Parkeringsplassen er også utvidet og det er nå plass til svært mange kjøretøy. Når sommeren kommer vrimler det av hengekøyer, telt og kajakker som effektivt «stenger» området for vanlige turgåere. Det er ikke noe hyggelig å gå slalåm mellom gruer, telt, hengekøyer og kajakker.

Etter hvert er også denne trafikken i ferd med å sette sitt preg på området. Blant annet er det svært mange provisorisk oppbygde bålsteder/gruer spredt rundt i terrenget. Store områder er tråkket flate og blitt brune og «slitte». Etter en tur i området i går kunne jeg konstatere at det flyter dopapir i skogen rundt strendene i Ervikane. Det ser ikke bra ut!

I går oppdaget jeg også to biler og en minibuss parkert helt nede ved strandområdet. I tillegg var området rundt gapahuken okkupert av fem telt og masse utstyr. De kunne opplyse at de hadde fått nøkkelen til bom av friluftsrådet og fått lov til å kjøre helt ned. Gruppen bestod av lærere og elever fra en videregående skole i bergensområdet.

Den siste tiden har det vært debatt rundt bruken av området i Kobbevågen etter at grunneier satte opp en port mot det ytterste området. Det er lett å tenke at dette er private som bare vil ha området for seg selv, men etter å ha lest grunneiers brev i Os & Fusaposten, har jeg grublet litt på denne problemstillingen; Kan vi uten begrensninger bruke naturområder fritt og uten noe ansvar for hvordan dette påvirker området negativt? Kan vi campe, brenne bål og bruke naturen som toalett akkurat som det lyster oss? Er det ikke fare for at vi ødelegger området, både for mennesker og dyr?

Vi mennesker er en mektig kraft når vi går i flokk, også når turen går ut i sårbare naturområder. Jeg vil oppfordre Bergen og omegn friluftsråd til å klargjøre hvorfor de lar Ervikane utvikle seg til en uoffisiell campingplass, uten vann- og sanitæranlegg og uten hensyn til hvordan lokalbefolkningen får turområdet de bruker forvandlet til en campingplass stor deler av året.

Linda Solhaug