Hele nærmiljøet: Hvis folk mister jobbene i den oljerelaterte industrien betyr det ikke bare vanskelige tider for den enkelte familie, for husk at hver industriarbeidsplass genererer tre nye arbeidsplasser i nærmiljøet.

Hva betyr krisepakken for oljeindustrien for Bjørnafjorden? Dette er det enkle svaret

Det enkle svaret er: Veldig mye.

Mandag 8. juni kom beskjeden om at partiene på Stortinget endelig hadde klart å samle seg om en krisepakke for oljeindustrien. Med fagbevegelsen som aktiv pådriver ble regjeringens svake utgangspunkt på 10 milliarder økt til 39, etter innspill fra både arbeidsgivere og arbeidstakere, og med Arbeiderpartiet som ledende opposisjonsparti.

Avisene rapporterer om tekniske detaljer som 24% friinntekter og utsatt særskatt, men hva betyr denne pakken egentlig for eksempel for Bjørnafjorden kommune? Det enkle svaret er: Veldig mye. Industrinorge har lenge skjøvet de store investeringene foran seg. Oljeprisen har vært lav, og koronaviruset har gjort en allerede vanskelig situasjon enda verre. Dette kan fort få innvirkning på kommuner hvor små og store industribedrifter er den økonomiske motoren.

Artikkelen held fram under annonsen.

Hvis folk mister jobbene i den oljerelaterte industrien betyr det ikke bare vanskelige tider for den enkelte familie, for husk at hver industriarbeidsplass genererer tre nye arbeidsplasser i nærmiljøet. Folk uten inntekt handler mindre og klipper seg sjeldnere. Kommunevelferden kommer også under press, fordi skatteinnbetalingene synker når folk tjener mindre.

Men nå kan vi endelig sette i gang. Oljepakken som vedtas i Stortinget 12. juni gjør at bedrifter kan sette full fart forover, noe som vil bety titusenvis av nye arbeidsplasser i Norge. Permitterte vil mange steder kunne komme på jobb igjen. Fordi fagbevegelsen har fått sitte ved bordet og forhandle, får vi slike gode forslag gjennomført:

«Stortinget ber regjeringen ta initiativ til et samarbeid med partene i arbeidslivet for flere faste ansatte, krav til rekruttering av lærlinger, samt videreutvikling av sterke kompetansemiljøer med bakgrunn i olje-, gass-, og leverandørindustrien, og med overføringsverdi til fornybare industrier.»

Det er igjennom nye prosjekter og innovasjon som forbereder oss på det grønne skiftet. De to henger uløselig tett sammen, kompetansen fra industrien skal bygge det grønne Norge. Vi kan heldigvis ha to tanker i hodet samtidig.

Denne redningspakken betyr trygge arbeidsplasser. Den betyr mat på bordet og lønn til å betale regningene. Den betyr penger i statskassen til vår felles velferd. Og ikke minst: Den sikrer at det grønne skiftet skal bygges med kompetansen til stolte fagarbeidere. Det heier vi på!

Steffen Mjåtvedt

Klubbleder Framo Fusa (Fellesforbundet)

Trond Olav Solholm

Artikkelen held fram under annonsen.

Hovedtillitsvalgt Bjørnafjorden kommune (Fagforbundet)

Norvald Haukeland

Klubbleder Os Maskinering (Fellesforbundet)