Har råd: Norge har råd til å gjøre hverdagen enklere, billigere og mer sikker for den enkelte nordmann.

Kakepersoner i iskalde hjem

De fleste gir blanke i om Stortinget bruker tiden på å gjøre kakemenn kjønnsnøytrale, når de fryser i iskalde hjem.

Mens likestillingsminister Trettebergstuen (Ap) bruker tiden på å hylle bruken av «kakepersoner» i Stortingskantinen for å erstatte det mindre kjønnsnøytrale «kakemenn», fryser vanlige menn og kvinner i norske hjem, mens statsminister Jonas Gahr Støre følger (Ap) situasjonen nøye.

Betaler han egentlig strømregningene selv, eller føres det på en eller annen reiseregning ettersom strømmen reiser gjennom strømnettet hele veien fra Europa – visstnok?

Artikkelen held fram under annonsen.

I hvert fall er det derfra vi henter prisene våre, og stortingspolitikere har vist seg å være kreative. Den vanlige mann og kvinne i gaten kan i hvert fall ikke det, men dette må vi tåle?

Finansminister Vedum (Sp) mener at vi ikke kan bruke mer oljepenger, selv om de samlede petroleumsinntektene for 2022 anslås å bli 1.384 milliarder kroner, eller i overkant av 1/10 oljefond, fordi det vil påvirke inflasjonen. Dette er derimot ikke en gang ekspertene enige om.

Fremskrittspartiet sin makspris på strøm på 50 øre per kWt vil gi både kontroll over renten og inflasjonen, mens det ville gi bedrifter og privatpersoner en langt mer sikker nyttårsfeiring og nytt år.

Så seint som i september skrev interimredaktør på nettavisen EnergiNytt24 at Vedum burde sette en makspris på strømmen for å få kontroll på renten. Det er nemlig energi og mat som i stor grad driver inflasjonen oppover, og da i stor grad på bakgrunn av manglende tilgang – ikke økt etterspørsel.

Staten Norge kunne med andre ord fint «koblet Norge av Europa» ved å redusere eller fjerne moms på mat, og sette en makspris på strøm.

Ved å øke renten er målet at vi nordmenn skal bruke mindre penger, og bedriftene gjøre færre investeringer, men allerede nå har stadig flere nordmenn måtte begynne å velge mellom strøm og mat på bordet. De fleste gir blanke i om Stortinget bruker tiden på å gjøre kakemenn kjønnsnøytrale, når de fryser i iskalde hjem. De har ikke disse pengene som enkelte mener at vi skal bruke mindre av. Og verre vil det bli.

Grunnrenteskatten som Arbeiderparti- og Senterpartiregjeringen vil innføre har stoppet de fleste investeringene langs kysten og i bygdene som Senterpartiet snakket så varmt om i valgkampen, og seinest i forrige kommunestyret gikk et nesten samlet kommunestyre inn for å sende en negativ uttale til denne beskatningen til regjeringen i Oslo.

NHO melder om økt grad av pessimisme blant sine medlemmer. Det samme gjør SMB, organisasjonen for små og mellomstore bedrifter, som Norge i stor grad består av. Ikke rike milliardærer og store bedrifter, som man skulle tro på enkelte. De med lav inntekt står trolig først i køen til å trekke købillett på NAV når permitteringene starter.

Artikkelen held fram under annonsen.

Norge har råd til å gjøre hverdagen enklere, billigere og mer sikker for den enkelte nordmann. Regjeringen har muligheten til å skape trygghet for hver og en av oss, men velger rett og slett å la være. Støre og Vedum har ikke en krone å gi, før de står i et internasjonalt forum. Da åpnes pengesekken så inderlig raskt, og selvfølgelig skal vi hjelpe til med situasjonen i Ukraina! Men først og fremst må kalde nordmenn, med en kakeperson i hånden, få hjelpen de trenger først.

Thorstein Skårnes

Bjørnafjorden Frp