Totalt var det ca. 120 skippere og mannskaper i sving på båtene under torsdagens regatta.
Totalt var det ca. 120 skippere og mannskaper i sving på båtene under torsdagens regatta.

Vindfull og krevende Huftarøy Rundt

Tradisjonen tro startet Os Seilforening Alutec Huftarøy Rundt-regattaen Kristi Himmelfartsdag.

Årets utgave var den 31. i rekken av denne fantastiske seilasen og ble en heftig regatta rundt Huftarøy.

Starten gikk fra Strøneosen kl. 11 i en frisk sør-sørøstlig vind. Første legg til passering Kalsundboen stake, så opp Bekkarviksundet under broen, passering på innsiden av holmen Grønningen i Møkstrafjoren, opp til runding Lindholmen nord av Hufthammar og til mål i Strøneosen. Totalt 24,3 nautiske mil.

Artikkelen held fram under annonsen.

25 båter hadde meldt seg på i år, en liten nedgang fra 2015. Vi får skylde på tidlig Kristi Himmelfartsdag.

19 av båtene klarte å gjennomføre seilasen i den sterke vinden. Det deltok båter fra både Askøy og Stord, så dette er en anerkjent og populær regatta.

Totalt var det ca. 120 skippere og mannskaper i sving på båtene under torsdagens regatta. Synd vi ikke har tribuner her på fjorden...

Hard jobbing

På kryss øver Bjørnefjorden og opp mot Langenuen og Tobbholmane økte vinden kraftig på og det var over 20 m/s i rossene. På Selbjørnsfjorden mot Kalsundboen ble også sjøen grovere. Det ble et slit for mannskapene å trimme seilene, slippe løygangen ned i rossene og for rormannen å holde kursen og ikke skyte opp i bølgene og vindkastene.

Det var opplett, men mannskapene ble godt oversprøytet av sjø og våte. Det tørket imidlertid opp i vinden. Det ble mange slag og hard jobbing til vi endelig kunne runde staken på Kalsundboen og sette kursen opp Bekkjarviksundet. Her kom vinden rett bakfra og mannskapene kunne slappe litt av. Men nå måtte rormannen jobbe hardt for at båten ikke skulle skjære ut i vindkastene.

Her kom båtene opp i over 10 knop. Ingen torde sette spinnaker. En var nok redd for en ukontrollert broach i det smale sundet under broen.

Etter passering broen og ut mot Møkstrafjorden, roet vinden seg noe og noen våget å sette spinnakeren. Andre brukte spinnakerbommen til å spri ut fokka. På ny økte båt farten til 8-9 knop, men uten de store bølgene. Nå kunne mannskapene få i seg noe mat og drikke. Ved passering på innsiden av Grønningen økte vinden litt til, så farten ble god nordover mellom øyene mot Lindholmen.

Masten kollapset

«Marlin» satte den minste spinnakeren etter Bekkjarviksundet og vi i «Tina II» kunne se at de nærmet seg litt. Da vi var kommet halvveis ned mot sundene mot Austevollshalla, kunne vi ikke se spinnakeren til «Marlin» igjen med det samme, men så oppdaget vi de helt oppe ved Grønningen med spinnakeren liggende i vannet og masten borte.

Artikkelen held fram under annonsen.

Dette er det verst tenkelige som kan skje. Vi så båten «Adagio» gå opp mot «Marlin» og straks etter sette riktig kurs igjen, så det tydet på at det gikk bra om bord der. Etter på fikk vi vite at de fikk kuttet riggen og sluppet den over bord før den laget hull i skroget. Godt de hadde skikkelig tang til å kutte riggen med. Godt at ingen av mannskapene ble skadet. Til slutt kunne de gå for egen maskin hjem.

Kjøttsuppe

Fart og vind holdt seg fint til runding Lindholmen. Siden ble det skarp slør vest om Trollsøy før vi kunne stikke mer i skjøtene og sette kursen over Korsfjorden mot mål. Her økte vind og bølger på igjen. Vi i «Tina II» kunne holde over 9 knop over fjorden.

Etter seilasen var det kjøttsuppe til seilerne i Klubbhuset i Kvernavika mens vi ventet på resultatene og premieutdelingen.

Vi gratulerer alle med innsatsen og vinnerne med seieren. Ikke minst må vi takke mannskapene på startbåten fra Milde båtlag som lå og ventet på oss i timene til vi kom til mål igjen.

Svein Skoglund

Os Seilforening

Klasse : NOR Rating Doublehanded

1.Stella,Terje Rønning Eltvik/ Ole Morten Lom, 03:52:01

Artikkelen held fram under annonsen.

2. Silje, Roy Nilsen/Øystein Forland, 04:00:06

3. Vilja, Pål Rasmus Njølstad/Pål Holst, 04:01:43

4. Piano, Sverre Holm/Arve Holm, 04:08:58

5. Gleden, Finn Espeseth/Åse Espeseth, 04:14:17

6. Tayo, Jon Hægland/Otto Hægland, 04:41:22

Klasse : NOR Rating t.o.m 0,999

1. Adagio, Bjørn Ofte, 04:11:17

2. Synzygus, Øyvind Hauge, 04:46:09

Artikkelen held fram under annonsen.

3. Carolina av alvøen I, Frank Nyheim, 04:47:04

4. Alida, Terje Klyve, 04:50:55

5. Caroline, Torvald Fossestøl, 04:54:05

Klasse : NOR Rating f.o.m 1.000

1. Amaryllis, Inge André Utåker, 03:48:28

2. Serenity, Fridtjov Bergmann, 03:54:57

3. Katinken, Tord Hjellestad, 03:55:30

4. Scirocco III, Bernt Svendsen, 03:57:23

Artikkelen held fram under annonsen.

5. Zefyr-3, Petter Sørhaug, 03:59:20

6. Grand Tante, Sigbjørn Paus, 04:09:11

7. Tina II, Svein Skoglund, 04:09:36

8. New Excuse, Marius Filtvedt, 04:20:49