Nok er nok: Ronny Lekven maner til et innbyggeropprop i dette leserbrevet.

Kjære ledere og politikere i kommunen vår: Nok må være nok!

Før du vet ordet av det, kan det være nettopp du som trenger hjelp, og som kan komme til å merke kuttene på kroppen.

Jeg leste i dag med vantro at den nye kommunedirektøren hadde fått 1.680.000 i årslønn. Det er en reduksjon på hele 50.000 kroner.

Da må jeg si: «Bra» jobba til tilsetjingsutvalet.

Artikkelen held fram under annonsen.

I fjor kunne vi lese om ordfører Terje Søviknes som samlet i kommune og fylke hadde en årslønn på over to millioner kroner, og var en av de best betalte politikerne i Norge, men at det var helt uaktuelt å redusere lønna som ordfører, med begrunnelsen at han fortjente lønna si.

Les også
Vart utfordra på 'dobbel betaling' som ordførar og fylkespolitikar. Slik svara Terje Søviknes

Det kan godt hende at både ordfører og kommunedirektør fortjener lønna si, men i den økonomiske situasjonen kommunen nå har havnet i, mener jeg at det er helt irrelevant.

De svakeste

Det blir i dag kuttet for alle de svakeste i kommunen. Barn og ungdom mister helt nødvendige tilbud. Syke og pårørende mister livsviktige tilbud, og eldre og ansatte mister trygghet og får kuttet i økonomien.

For la oss være ærlige, det å være barn og ungdom i dagens samfunn, er noe helt annet enn det var for oss for 20-30 år siden.

Jeg tror ikke helt at vi kan sette oss inn i hvor stort press barn og ungdom står i. I dagens samfunn er det enorme forventninger fra sosiale medier, frykt for å havne utenfor og bli mobba.

Man skal helst ikke skille seg ut, og gir du tilbakemelding på noe som er ugreit, risikerer du å miste hele ditt sosiale nettverk på både nåværende og eventuelt ny skole.

Det er krav til hvordan en kler seg og ser ut, til å følge mengden hva gjelder alkohol og rus, mobbing og utenforskap.

Ser vi på syke og pårørende, er dette en gruppe jeg selv er en del av. Her skal det gjøres flere kutt i både psykologstillinger og barnekoordinator.

Artikkelen held fram under annonsen.

Her ser jeg vel også muligheten for at kommunen kan se sitt snitt til å gjøre flere kutt i fremtiden. Det er i hvert fall noe som bekymrer meg stort.

Det eneste tilbudet til pårørende - barnekoordinatoren - blir nå fjernet helt. Da står mine pårørende helt uten tilbud. Det gir meg som syk flere store bekymringer og fører til en forverring i min sykdom.

Kjenn litt på den!

Legevakten på andre siden av fjorden blir kuttet. Selv bor jeg bare noen minutter unna legevakten på Moberg og er sjeleglad for det.

Vi har også ved en anledning hatt behov for øyeblikkelig hjelp. Da priset jeg meg lykkelig for at hjelpen var så nær.

Men selv om jeg er heldig med tanke på hvor jeg bor, har jeg ingen problemer med å se at det også er behov for en legevakt på Fusa-siden av kommunen.

Tenk om det skjer deg eller familien noe akutt. Du som politiker kan gjerne prøve å kjenne litt på hvordan det vil føles. Så skal du altså sette deg i en bil og håpe at fergen ikke er innstilt. Er du riktig uheldig, er det for mye vær til at helikopteret kan fly.

Mange på Fusa-siden har lang vei bare for å komme seg til fergen. Selv om situasjonen ikke blir vurdert som alvorlig nok for øyeblikkelig hjelp, kan det likevel oppleves akutt for den som har en times reisetid til legevakten, full i redsel og frykt.

De eldre

Til sist så har vi alle de eldre i kommunen. Det er vel ikke noe tvil om at de fortjener den beste alderdommen de kan få. Mange vil nok nå sitte og føle seg som en byrde, full av dårlig samvittighet mens de ser ansatte som jobber livet av seg for å gi dem nettopp denne beste alderdommen, som de så veldig fortjener.

Artikkelen held fram under annonsen.

Ansatte i kommunens omsorgstjenester gjør en formidabel jobb med de midlene de har, men vi har lest flere saker om ansatte som blir fysisk og psykisk syke grunnet stort arbeidspress og stadige kutt i økonomien.

I tillegg er det flere store og like viktige kutt som burde vært nevnt, som blant annet Torsdagsgruppa i skulene, Crux Vindfanget, Meistringsteamet og Mot.

Det er ingen som har spurt de berørte om de ønsker kutt i tilbudet. Det er heller ingen berørte som kan sette seg på et kontor på rådhuset og nekte kuttene. Om de gir beskjed, er svaret fra ledelsen at «de forstår og er klar over utfordringene, men at kommunen er inne i en økonomisk krise, så kuttene må dessverre gjennomføres».

Ledelsen og ordføreren

Så hvordan har det seg da at dette ikke gjelder for ledelsen i kommunen? Hvorfor kan de bare nekte å kutte?

Vervene er frivillige, og ordføreren har til og med gjennomført en lang valgkamp for at vi som velgere skal gi ham tillit så han skal få lov til å være ordfører.

Til kommunedirektørjobben var det mange søkere. Kanskje ikke så rart når det er en av de best betalte jobbene i både vår egen og de omkringliggende kommunene. Jeg vil tro at det finnes godt kvalifiserte mennesker der ute som hadde gått betydelig ned i lønn bare for å få en jobb i hjemkommunen.

Jeg begynner å fundere litt på om motivasjonen for slike verv er økonomisk, heller enn ønsket om å gjøre en forskjell for folk flest gjennom politisk styring.

Jeg er også dypt skuffet over hvor samstemte partiene i kommunen er på at dette er riktig økonomisk styring. Da lønna til kommunedirektøren var et tema sist, var det ett eneste parti som tok dette opp i kommunestyret, med spørsmål om det var rett lønn i en kommune i økonomisk krise.

Artikkelen held fram under annonsen.

Så vidt meg bekjent fikk partiet ingen støtte fra øvrige parti.

Skuffet over eget parti

Jeg har selv stemt Høgre så lenge jeg kan huske, men skuffelsen over stillheten i partiet kommer til å påvirke meg ved neste valg.

Jeg vet at dere sitter litt mellom barken og veden da dere styrer sammen med Frp, men en kan ikke sitte stille og se på hva som blir kuttet, samtidig som ledelsen hever akkurat den lønna de ønsker bare fordi de selv mener det er fortjent.

Dere kan ikke støtte en så uforsvarlig politikk. Da mister dere min tillit, dessverre.

Lever vi ikke i et demokrati? Skal vi bare forholde oss stille når pengene renner ut i lønninger til ledelsen mens det blir gjennomført historiske kutt til de svakeste?

Ikke misforstå meg, selv jeg som har under middels i matte forstår at det må kuttes i kommuneøkonomien. Men da forventer jeg, som har brukt stemmeretten min, at alle bidrar og ikke bare innbyggerne.

Les også
Ingen veit om eller når han blir frisk. I mellomtida vil Ronny gjera noko godt for andre.

Livet kan snu over natten

Kanskje har du som leser dette et helt normalt liv, slik jeg hadde tidligere. Et liv der du bare lar ting skure å gå uten å ofre dette så mye som en tanke, slik jeg gjorde tidligere.

Da skal du vite at jeg vet bedre enn mange at livet kan snu fra en dag til den neste. Før en vet ordet av det, kan det være nettopp du som trenger hjelp, og som kan komme til å merke kuttene på kroppen.

Artikkelen held fram under annonsen.

En skal også huske på at alle disse kuttene som nå blir gjennomført, er på grensen til uansvarlige og kan gjøre flere syke. Om noen få år kan vi få enda større press på kommunale tjenester og nedsatt livskvalitet for flere. Sånn sett er disse kuttene også veldig korttenkte.

Jeg håper og ber om at det nå blir et innbyggeropprop. At vi gir beskjed om at om du er syk, barn, pårørende, pensjonist, toppolitiker eller bare den helt vanlige personen i gata, så forventer vi at alle bidrar i samme retning. En retning med ønske om bedre kommuneøkonomi slik at vi på sikt kan bygge opp igjen tilbudene som nå er kuttet.

Ronny Lekven