Konsekvenser: Siden 45 minutter, den «magiske grensen» for å utløse pendling, nå ikke lenger er tilstede og det skal innkreves bompenger – hvilke konsekvenser har dette medført for beregningen av trafikkmengde?

Signe Eikenes svarer ikke på spørsmålene

På mine spørsmål om trafikkmengde, bompenger og samfunnsnytte, og hvordan de påvirker hverandre, svarer Signe Eikenes bare: Ja, det gjør de – uten å svare på spørsmålene.

45 minutter mellom næringsområdene Leirvik og Bergen Syd skal bli mulig dersom en får en bro over Bjørnafjorden og en fartsgrense på 110 km/t på hele strekningen. Uten bompenger skal da trafikk mengden øke fra 3.800 til 10.000 første året.

Les også
Er vi så mye dyktigere i Norge enn ingeniørene i USA?

Nå blir det ikke 110 km/t over hele strekningen – utbedring av Stord skal utsettes på ubestemt tid, fartsgrensene mellom Søre Øyane og Rådal er redusert og det skal innkreves bompenger.

Artikkelen held fram under annonsen.

Så jeg spør igjen: Siden 45 minutter, den «magiske grensen» for å utløse pendling, nå ikke lenger er tilstede og det skal innkreves bompenger – hvilke konsekvenser har dette medført for beregningen av trafikkmengde? Hva er de nye tallene som tar hensyn til dette? Hva er konsekvensen for samfunnsnytten?

Jeg antar at Statens vegvesen har beregningsmodeller så det burde ikke være noen stor sak å komme med konkrete tall. Hva er «worst case» og hva er «best case»?

Les også
Svar til Kristian Strønen om E39 Stord-Os

Hvorfor er reisetiden mellom Stord og Os, etter at veien over Stord en eller annen gang i fremtiden blitt utbedret, plutselig brakt inn? Hvis det er fordi Bjørnafjorden nå ansees som et eget næringsområde, er det positivt siden det skaper en ny sammensetning av næringskjeden som gjør indre trasé enda mer interessant med enda større samfunnsøkonomisk lønnsomhet.

Signe Eikenes bekrefter også at det er ingen som har sett på det sammenhengende veisystemet mellom E39 indre trasé med videreføring nordover til E16 og Romarheimsdalen og E134 Hordalandsdiagonalen - fordi de ikke har fått det som oppdrag!

Jeg trodde at vegvesenet var en fagetat hvor en av oppgavene var å ta egne initiativ for å se på muligheter og gi innspill for å skape effektive løsninger og kostnadsreduserende synergieffekter – eller er det bare Nye Veier AS som er tillagt en slik oppgave?

Det er riktig som Signe Eikenes skriver at selve broen i Seattle ikke kostet 45 milliarder. Jeg beklager at jeg ikke hadde lest detaljert nok. Skal vi ha en diskusjon, skal den skje på bakgrunn av reelle fakta. Men fremstillingen til Signe Eikenes er heller ikke riktig, siden de utvidelsene hun nevner vil koste milliarder, bl.a. må konstruksjonen utvides med 30 nye pontonger av de 77 eksisterende.

Kristian Strønen