Det er på tide at Terje Søviknes, som øverste leder i kommunen, tar ansvar.
Det er på tide at Terje Søviknes, som øverste leder i kommunen, tar ansvar.

Lesarvbrev: Terje Søviknes, ta ansvar!

Mener Terje Søviknes helt seriøst at dette ikke er politisk press?

Terje Søviknes påstår i et leserbrev i Os & Fusaposten 28. mai at Tjosås sin «avgang» ikke skyldes en ukultur, og at det er rådmannen som er personalansvarlig for de ansatte i kommunen. Hvordan kan vi vite om det skyldes en ukultur eller ei når hovedpersonen selv, Aina Tjosås, ikke får lov å uttale seg?

Hvis Terje Søviknes sin versjon skal ha noe som helst troverdighet, så må Aina Tjosås få lov til å fortelle oss om det han skriver stemmer eller ei. Så lenge kommunen nekter henne å uttale seg, så sier det sitt. Og hva med gruppeledermøtet som Frp trommet sammen i forkant av Tjosås sin «avgang»? Var ikke det møtet et forsøk på å presse fram en avskjedigelse av Aina Tjosås? Hvorfor får ikke innbyggerne vite hva som ble sagt på dette møtet om alt var så greit?

Jeg lurer jo også litt på om Terje Søviknes har glemt PBU-notatet. Det er jo skrekkeksempelet på politisk press. Her skriver representanter fra Høyre og Frp rett ut at de ikke har tillit til kommunalsjefen og at de mener det hun har gjort er avskjedigelsesgrunn. Mener Terje Søviknes helt seriøst at dette ikke er politisk press?

Videre skriver Terje Søviknes om høy temperatur i PBU-møtene, men høy temperatur partiene imellom er da ingen grunn til at ansatte i bygg blir sykemeldt eller slutter? Det har jo ingenting å si for de ansatte i administrasjonen om Bahus og Lindborg er uenige eller høylytte seg imellom. Den eneste logiske grunnen for ansatte i administrasjonen til å føle seg utilpass er om kritikken er rettet mot dem, og spesielt hvis kritikken kommer fra partiene med makt. Altså Høyre og Frp.

Det er på tide at Terje Søviknes, som øverste leder i kommunen, tar ansvar og er ærlig. For knappe to uker siden ble han intervjuet i Bergens Tidende (https://www.bt.no/nyheter/lokalt/i/BRwvk9/Soviknes-seier-problem-i-Os-har-vore-der-i-minst-16-ar), hvor han uttalte at «det ligg eit ekstra ansvar på leiaren». Vis at du tar dette ansvaret da, Terje! Ikke gjem deg bak rådmannen. Og ikke skyld på andre parti når det klart hardeste skytset mot administrasjonen kommer fra dine egne. Både jeg og mange andre i opposisjonen har snakket med flere i administrasjonen som er helt klar på at dette politiske presset er høyst reelt. Problemet så langt er å få dem til å stå frem. De er redd for hva det vil gjøre med arbeidsmiljøet eller i verste fall om de har en jobb å gå til om de uttaler seg. Slik kan vi ikke ha det i vår kommune.

Vanligvis vil jeg be folk om å stemme på meg ved valget, da vi politikere selvfølgelig er opptatt av å få flest mulig stemmer. Men i akkurat denne saken er det noe som er mye viktigere enn at jeg får stemmer, nemlig at de ansatte får et bedre arbeidsmiljø enn de ser ut til å ha idag, uten frykt og politisk press. Så stem på et hvilket som helst parti som vil sørge for at det skjer. Finn ut hvilke parti som garanterer å ikke samarbeide med de som styrer idag og gi en av dem din stemme. Finn ut hvem du er mest enig med, eller hvilket parti du stoler på kandidatene til og stem på dem.

Dette innlegget ble skrevet før hovedtillitsvalgte var i avisen med sitt innlegg. Jeg vurderte å be Os & Fusaposten om å ikke poste dette, men endte opp med at det var best å gjøre som planlagt, men med et par linjer som forklarer hvorfor. Jeg har stor forståelse for hovedtillitsvalgte sitt ønske om fred å ro på arbeidsplassen. Samtidig så skriver hun selv at det er problemer, spesielt i PBU. Og, som Terje Søviknes har fortalt tidligere, har det vært konflikter mellom politiske ledelse og ansatte i 16 år. Som opposisjonspolitiker er det min jobb å sørge for at dette kommer ut, slik at innbyggerne i vår kommune vet hva som foregår og kan stemme deretter.

Jeg håper vi kommer til bunns i denne konflikten så snart som mulig slik at de ansatte kan komme videre, men da må vi ha hjelp av de ansatte og HTV. Informasjonen om hvordan forholdene er for de ansatte må komme ut og vi må sammen jobbe for å finne ut hvordan det kan bli bedre. Hemmelighold løser ingenting. Det har 16 år med konflikter vist.

Asle Olsen

Ordførarkandidat

Bjørnafjorden SV